BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, April 27, 2011

Pengalaman yg xdpt IDA lupakan..

Semalam (26/4), merupakan pengalaman pertama Siti Shahida Haron menaiki bot penambang merentasi Sungai Kelantan..sbb nk p Kg Laut ikut jalan air..Namun xlupa, ucapan syukran jazilan jiddan2 bt Ustazah Wan Rohani dan suami sbb telah menghantar kami bertiga ke jeti di sebelah Ridel Hotel menaiki Toyota Rush..

Tuesday, April 26, 2011

Futuwwah Cinta | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Futuwwah Cinta | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Bersama "UMMI"2

Selama dua hari 'menumpang' d AMK utk tambah 'study time',,menuntut sdkit sbyk ilmu drpd ilmuan2 di APIUM NP ni..

Ummi Seripah Zin
Sambil2 topup ilmu dan iman insyaALLAH..Alhamdulillah,,rezeki yg dikurniakan ALLAH sgt mudah..TERIMA KASIH YA ALLAH!!
Sesungguhnya ALLAH sgt memahami hamba2Nya dan tdk pernah membebankan hamba2Nya..
Pesan Ummi, " Rajin2 baca AL-QURAN, faham dan hayati..Hidupkan AL-QURAN dalam diri.." InsyaAllah Ummi.. Semoga ALLAH letakkan pesananmu ini di dlm hati2 ini..Ameen

ILMU dapat, MAKAN pun dapat, UKHWAH makin erat, insyaALLAH biiznillah..Ameen

Tdak lupa bt pensyarah2 lain yg sempat kita bertemu sblum berat kaki ini melangkah pergi ke bumi Kuala Lumpur..

ustaz Alwee, ustaz Najib, ustaz Hazrul

Pertemuan terakhir kalinya (bt kehidupan yg sekarang) bersama antum sebelum antum bertolak ke Kuala Lumpur.. Ampun dan maaf dipohon atas segala kekhilafan diri sepanjang sesi pembelajaran kami bersama antum.. SYUKRAN ala kulli hal.. BARAKALLAHUFIKUM!!


Mama Wan Rohani


Moga senyuman2 ini andai senyuman terakhir kalinya di dunia, kuharapkan kita kan bertemu dan mampu tersenyum lagi di Syurga ALLAH sana nanti..Ameen..

BUMI TARBIYAH..KAMI SAYANG!!!

meniti 'hari2 akhir' d kelantan..

Setelah selesai menikmati nasi kerabu yg dibelanja oleh Ustazah Seripah Zin (yg sgt sdap,Alhamdulillah), kami bertiga (amal,fatimah,syahida) mula mengatur plan jalan2 utk hari ini.. Selesai berbincang, satu kata pututs telah di capai..JOM PEGI BACHOK!! umah Tcr Norma (KIAS)..Usai solat Asar, kaki menghayun langkah laju menuju ke pondok pak guard utk menyewa kereta..

Selang bbrp ketika, kami mmulakan perjalanan ke rumah tcr slps fatimah wat test-drive..(tp risao nk bwk..) Hm,xape la..

Singgah beli ayam..singgah melawat ibunda tcr..smbil2 tgok UMK, IKBN, SMT n byk lg..
Setibanya d perkarangan rmh tcr, kelihatan anak2 bermasin riang..mnymbut kepulangan ibu mereka..waduh, pasti si ibu gembira,, 

Then, tcr bw g tgok pantai Melawi..sambil2 mengenang kmbali nostalgia lama.. n Fatimah xmelepaskan peluang menguji ketahanan kubu pertahanan yg telah dibina oleh British suatu ketika dahulu..
                                                               fatimah n kubu

Tpat jam 7, kami beransur pulang dr pantai..Hurm, tcr ajak dinner,,Malam kian berlabuh..Sabarlah wahai hati..
Malam kian gelap,,kaki melngkah longlai dengan perasaan yg xpasti..Msok dlm umah tcr..borak2 dgn suaminya..X lama kmudian, azan berkumandang dan kewajipan terhadap Ilahi ditunaikan..Alhamdulilah..


Sempat bermesra dgn ahli2 keluarga tcr yg lain..Sharmilah, Syahmi, Syahir, Syakir, Syamimi n paling 'juruh', Syafiq..
sblum ke Qiraati

Usai kesemuanya bertolak ke Qiraati, hidangan mula tersedia..Kecur air liur,, I said " the simpler,the better "..hidangan tu, ada ayam goreng, ikan goreng, sup sayur, tamban singgang, budu, jering [x dsentuh langsung..=)]..
Sdg asyik mkn, beru teringat..malam makin larut..
Bila mata mengerling pada jam, " hah! dah 8.45! makan cepat.."


Alhamdulillah tcr memahami..n Actually, i don really love to drive when it is dark..SILAU!! Namun, kugagahi juga..Pemanduan yg agak bahaya..selaju mampu..Maaf ya fatimah n ida andai menimbulkan rasa cuak dlm diri entaorg..
Kami tiba d perkarangan APIUM jam 9.30 malam.. ALHAMDULILLAH..


                                          THANKS A LOT TEACHER NORMA!!

Monday, April 25, 2011

Nahnu JUNDULLAH

" DIA telah memilih kamu dan DIA tidak sekali-kali menjadikan kamu dalam agama satu kesempitan (ikutlah) agama orang tuamu Ibrahim, DIA telah menamakan kamu sekalian orang2 muslimin dahulu dan begitu juga dalam Al-Quran ini, supaya Rasul itu mnjadi saksi atas kamu dan supaya kamu pula menjadi orang2 yg menjadi saksi atas segenap manusia, maka dirikanlah solat, tunaikanlah zakat dan berpeganglah kamu kpd ALLAH, DIA adalah pelindungmu, maka DIAlah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong "
(AL-HAJJ:78)

Sunday, April 24, 2011

Kami redha ALLAH sbg Tuhan kami, 
Kami redha ISLAM sbg agama kami, Kami redha MUHAMMAD sbg nabi kami


                   Ya ALLAH..Tsabatkan hati2 ini di atas jalanMu..Jauhilah kami dari kemurkaanMu..

jom berziarah..mengerat ukhwah..mengecap redha ALLAH

Selepas MUET, kami berkonvoi 2 viva n 1 kancil..(sebelum berpindah ke UMKL)..


First destination, lunch d rumah Zulfadhli (mas'ul maj 9)..ayahnya (En Ismail) buat kenduri kesyukuran.. ALhamdulillah..murah rezki..ssemoga mereka sekeluarga diberkati Ilahi..Ameen..
Selepas menikmati nasi ayam yg marvellous, muslimat mula beransur meninggalkan muslimin..(ayat ntah apa2) Kami meneruskan perjalan ke rumah ustaz Najib Al-Qari..rmh beliau betul2 di hdpan sekolah rendah Al-Qari..Mabrukk!

                                                    suasana dalam rumah Ustaz Najib

Ramai anak2 ustaz ptg tu..ada asma' dan adik2nya..ustaz sediakan byk mknn..ada pisang, kek gula hangus, beleda, air oren n most special, Nasi Kukus terkenal d kubang kerian..Mantopp!
                                                                          nyum3!!!

Tyme nk balik tu, berlaku sebuah drama tanpa pengarah n producer..FiqMat kehilangan kunci kereta! Ramai2 masuk balik rmh ustaz dn mulakan operasi..setelah mencari dan mencari, ada yg mberi pendapat utk FiqMat cari dlm poket seluar,,tp dgn yakin dy ckp,"xde laa.." Namun, setelah diteliti semula,mmg benar kunci itu d tubuhnya..pgjaran dr ustz Najib "bila kita panik, selalunya apa yg kita cari tu ada pd tubuh kita..Wallahua'lam"
Then,kami pn teruskan prjalanan pulang..singgah d masjid sultan ismail petra..
Akhirnya selamat tiba d AMK..Alhamdulillah..

sambung: Jalan2..

makan2 satar

bergambar sebelom pulang

Bila dah kuar dari PS7, the sun starts to set (sunset)..slpas mnikmati satar dan mnum air, perut terasa lebih selesa utk meneruskan pjalanan..
Dgn perasaan berwaspada (mnyak berkelip2), tekun mencari stesen minyak..akhirnya,Alhamdulillah ketemu jua..
Bertemankan lampu yang malap,amat merisaukan..drive dgn laju dan sgt berhati-hati, sampai d surau d kawasan Paloh..memandangkan jam menunjukkan 8 mlm,tnpa berlengah kereta trus dparkir dan kewajipan ditunaikan..Alhamdulillah..Then, tanpa rasa curiga, kami menghayun langkah yg pantas menuju ke Nilam Puri..Perjalanan yg xdekat n xjaoh, kami selamat sampai d perkarangan AMK sebelom jam 9..dgn bayaran rm110..Alhamdulillah puas hati,,terima kasih kereta sewa kias!

Friday, April 15, 2011

Jalan2..

Agenda awal, nk g hntar brg2 yg banyak sekali itu pulang ke rumah..brg wan penuh satu keta..brg sndiri pn apa kurangnya..smpai rumah smpat mnum2 smbil tgok tv jap..

saya,nik farah,nasuha,fadz,mimi

Jam 11.30,konvoi bi-viva yg dipandu oleh sy dan farida mimi btolak ke rantau pjg..dlm pjlnan,trasa kot mcm nk balik kedah(sbb slalu lalu jln yg sama otw blik umah..) Setelah sejam perjalanan,akhirnya smpai jugak d rantau panjang (wpun fadz sudah mmbygkan rantau Abg)..Alhamdulillah..mmg diorg borong sakan..farah aina,azie,dba,yati,n xlupa their driver,farida...mmg barang2 mreka mula memnuhi bonet kreta..brg2 keta kami xbyk mana..fadz,mimi,suha n nik farah byk window shopping jah..
                                                                            masjid Beijing
                                                    actually masjid jubli perak RP

beberapa jam kemudian,barulah mereka mula mnunjukkan riak wajah kpenatan mengajak pulang..huhu
smpat sggah Masjid Beijing..(amek2 gmbr je memandangkan semua dh solat zohor)..Perjalanan diteruskan smbil mata meliar mencari kedai makan..lapau dah kot(ala2 melake ckp gitu)..Akhirnya membuat kputusan utk singgah di Malay-Thai restaurant..tgok dari luar,,nmpak cam elegan je..risao gak tkut mahal..Alhamdulillah,,harga berpatutan+makanan yg mngenyangkan..
nasi+tomyam+telur+kangkung ikan masin+air sejuk+ice blended..memndangkan kdai makan tu xjaoh mana dr masjid td,ktorg pn buat kputusan utk bpatah balik utk solat asar d Masjid Beijing..Luckily, we've met Tn Guru Haji Hadi yg kbtulan berada d situ utk mrasamikan satu mjlis tilawah Quran..

Hampir pkul 6 bru ktorg beransur keluar dari masjid tu..mjdi satu hal pulak memikirkan how to reach a beach from there..huh! Setelah menempuh beberapa halangan dan rintangan, Alhamdulillah tiba jua d PS7 (Pantai Sri Tujuh) pada hampir jam tujuh..Sepanjang pjlanan, pnat jgak mmikirkan khilangan kereta yg mngikuti d blkg..kejap ada,kejap hilang..

i think i better stop here now n i'll continue later insyaALLAH..wish me luck and pray for my muet tomorrow..

malam kirana APIDS

Buat pertama dan terakhir kalinya, APIDS mengadakan jamuan besar-besaran di hotel Dewan Johor bertaraf 7 bintang(kata TP)..Dewan yg dihias indah dgn belon2 kuning dan bunga2 tisu yg sgt cantik!

                                              bunga tisu yg digubah indah

                                                 laluan belon..

Majlis bmula agak lewat ekoran mslh2 tertentu yg xdpt dielakkan..(maaf bt Dr J,Dr Nasir n Mr Ibrahim yg dtg awal)
MC yg sgt bergaya gndingan Mazni dan Fahmi menghangatkan suasana..majlis dmulakan dgn alunan ayat2 suci Al-Quran oleh Al-Fadhil Ustaz Mahyudin Daud..ucapan demi ucapan ..dan tibalah masanya untuuk MAKAN!Nasi+ayam merah+dalca+satay+sirap pe ntah..Alhamdulillah..kenyang..
                             amal,ustzh wan,elah,mimi,farida,syu


Persembahan deklamasi sajak+nasyid dr furqan..persembahan nasyid oleh zulfadhli,fitri and fahmi..special performance sajak dr fatimah,elah n wan mimi..


then mek gmbar ngn sume pensyarah..best kot ada gmbar ngn TP n Pengetua kolej(tp xsmpat nk upload g..)
Last but not least..tukar2 hadiah..till now,i still can't detect who giv me dat cute fan..thankz a lot!!




Bergambar ngn bunga2..n malam tu jgak..i've got something dat really2 huge,massive..ALLAH please help me on that......

Wednesday, April 6, 2011

Jom jamu mata jap ;)

video

Sekolahku..dlm kenangan :)


22.3- g skolah(sbpikp) ngn mazni,asmazza,fadzlina..saja g shari awal sblom result SPM kluar,kot cg2 xdan nk borak kalau g hari selasa,,n not forget, besday khairulkhalilah(elah)..wlaupun ada lesen memandu,demi mmyokong kerajaan Malaysia,kami nek bas dan teksi..=P

Kami borak sakan dalam bas..mazni dgn kisah 'intec'nya..dan xabes2 dok pujuk I n fadz tido kt skolah.. Sampai sekolah dlm kul 12,,1st place g toilet..huhu
then jmpa cg2 kt bilik guru..sembang byk ngn ustzh wan..ada ja cg2 yg tsasul,ingat kami nk mai mek result!! dgn senyum simpul,kmi jawab,"kami dah tua laa cikgu..bkn nk mai amek result,,"

Ramai cikgu excited jmpa ktorg..best!! sampai kntin,,ramai jer yg nk blnja mkn.. Alhamdulillah..murah rezeki.. Ustzh Hasanah blanja nasi ayam sorang sepinggan..sedap2!! tender baru..

Wanna know what happens next?? mlm tu wt talk skit ngn adik2 muslimat kt bilik muzik,,maksudnya..xbalik!! stay ctu.. Puas hati mazni ngn asma..xpe laa..Alhamdulillah,puas hati dpt jmpa adik2..thanks afida and amirah kamal for your cooperation!!

MUET!!

Lastly..i've finished it!! As a candidate B choosing Personal Financial Management as a new compulsary subject for pre-university subject..group last..ingatkan awal2 k..alik2 msuk bilik exam pkol 1 lebih..ngntok kot! + lapor..Alhamdulillah get finished early,so i can pray Zohor prayer earlier..n not forget, my lunch!!