BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, June 10, 2011

Hidup penuh ALASAN!

Alasan Pertama

Walaupun dedah aurat, diri masih menjaga maruah dan tidak melakukan perkara tak senonoh..

”Janganlah nilai orang dari luarannyaDon’t judge a book by its cover!
“Walaupun tidak pakai tudung, saya tetap masih jaga solat dan menjaga tingkah laku”

Jawapan:
 1. Adakah anda mendakwa diri anda mempunyai hati yang suciiman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri tanpa perlu menutup aurat?
 2. Tetapi adakah anda berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi yang melihat aurat anda mempunyai hati sesuci dan iman setinggi anda juga? 
 3. Langsungkah mereka tidak memberi kesan dan tidak membangkitkan nafsu serakah mereka yang berada di hadapan anda?
 4. Jadi, perlu diberi kefahaman bahawa kewajipan wanita menutup auratbukanlah semata-mata untuk menjaga maslahat dan maruah pihak wanita itu sendiri, tetapi maslahah yang lebih besar ialah menjaga masyarakat yang berada di sekelilingnya agar tidak terfitnah disebabkan budaya mendedahkan aurat.
 5. Betapa banyak kes-kes jenayah rogol dan cabul berpunca daripada wanita sendiri yang mempamerkan tubuh badannya yang terdedah di hadapan khalayak lelaki. Maka tutuplah aurat bukan sekadar untuk anda, tetapi juga demi kemaslahatan orang lain di sekeliling.

Alasan Kedua

Perempuan yang bertudung lebih teruk daripada tak bertudung?

“Ala… perempuan pakai tudung pun berperangai buruk!”
“Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung!”
“Ada seorang kakak tu pakai tudung, tapi perangai burukmengumpat sana mengumpat sini”
“Siapa kata orang tak pakai tudung semua jahat?”

Jawapan:
 1. Ungkapan anda ini seolah-olah sedang memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat).
 2. Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan ungkapan seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka? 
 3. Salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkandiri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknikSyaitan untuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik. 
 4. Nabi bersabda: "Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya." (H.R. At-Tirmidzi)

Alasan Ketiga

Tidak mahu hipokrit bila bertudung..

“Bertudung ni perlukan keikhlasan…”
“Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh.”
Buat apa pakai tudung kalau hati tak betul

Jawapan:
 1. Allah s.w.t dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah WAJIB untuk menutup aurat tidak kira sama ada seseorang itu ikhlas atau tidaksuka atau tidakdisuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri.
 2. Sama seperti mendirikan solat, membayar zakatpuasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Sekiranya ikhlas dijadikan alasan maka, ramai diluar sana tidak perlu solat 5 waktu kerana sukar mencapai tahap keikhlasan yang ingin dicapai. 
 3. Perlu diingatkan, jika seseorang menutup aurat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya.
 4. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi diaterhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir.
 5. Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, atas alasan TIDAK IKHLASTIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya, tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI. 
 6. Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat. Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least.. dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

Alasan Keempat

Menunggu seru untuk bertudung?

“Biarlah ianya datang daripada saya sendiri, bukan dipaksa sesiapa. Bila tiba masa, Insyaallah saya bertudung..”
“Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang..”
“Insyaallah, apabila sudah berkahwin barulah saya bersedia..”


Jawapan: 
 1. Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin berubah?
 2. Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi. P/s:
Janganlah bertangguh untuk menjalankan perintah Allah..
Apa yang diperintahkan oleh Allah.. bukan untuk menyusahkan kita..
Tetapi untuk kebaikan kita sendiri..
Allah tidak rugi apa-apa jika anda tidak menjalankan perintahnya tetapi anda yang akan mengalami kerugian dua kali ganda iaitu dunia dan akhirat..
Apa yang benar.. Mati itu pasti.. Amalan baik dan buruk akan dicatat oleh dua Malaikat.. dan.. Tiada siapa akan menolong atau menjamin untuk memberikan kemudahan apabila di padang masyhar kelak.. 

Selamat beramal.. 
Wallahualam.. =)2 comments:

FiNdiNg tRuE LovEs~ said...

best! hehe

MUJTAHIDAH SOLEHAH said...

betul2..bagus artikel ni..
mcm mana ye kita nak sampaikan pd adik2 kita kat kk12 ye? sayang mereka krn ALLAH..
yg pasal alasan 'tunggu seru utk bertudung' tu,sbnrnya dah sampai seru pun kat kita,wanita islam..surah Al-Ahzab:ayat 59,surah An-Nuur:ayat 31..kan seruan dari ALLAH tu..^_~
wallahua'lam,sekadar perkongsian (n_n)