BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, August 15, 2011

Pesan Rasulullah S.A.W

Terdapat 21 soalan dan jawapannya telah diberikan oleh Rasulullah SAW untuk kalian mendekatkan diri kepada Allah SWT, mendapat balasan pahala dan jalan menuju kesyurga Allah SWT.

1. Adakah kalian ingin mendekatkan diri kepada Allah

Nabi SAW bersabda maksudnya Seorang hamba itu paling hampir dengan Allah adalah ketika dia sujud, hendaklah kamu banyak berdoa sewaktu sujud.( Hadis Riwayat Muslim)

2. Adakah kalian inginkan pahala seperti mengerjakan haji

Nabi SAW bersabda maksudnya Mengerjakan umrah pada bulan Ramadan adalah seperti mengerjakan haji bersama-samaku. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

3. Adakah kalian inginkan sebuah istana didalam syurga

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang membina masjid, Allah akan membina sebuah istana didalam syurga untuknya. (Hadis Riwayat Muslim)

4. Adakah kalian inginkan keredaan Allah setiap masa

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesungguhnya Allah reda kepada hambanya yang mengucapkan syukur di waktu makan dan minum. (Hadis Riwayat Muslim)

5. Adakah kalian mahu doa dimakbulkan oleh Allah

Nabi SAW bersabda maksudnya Allah tidak menolak doa hambanya diantara waktu azan dan waktu qamat. (Hadis Riwayat Abu Daud)

6. Adakah anda inginkan pahala seperti orang yang berpuasa setahun

Nabi SAW bersabda maksudnya Puasa tiga hari pada setiap bulan adalah sama pahalanya seperti puasa setahun. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Adakah kalian inginkan pahala sebesar gunung

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang menziarahi dan solat jenazah, pahalanya seperti sebuah gunung dan sekiranya dia juga menghantar jenazah ke kubur maka dia akan mendapat pahala seperti dua gunung. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

8. Adakah kalian ingin bersama-sama Nabi dalam syurga

Nabi SAW bersabda maksudnya Aku akan bersama-sama dengan orang yang telah menjaga anak yatim didalam syurga. (Hadis Riwayat Bukhari)

9. Adakah kalian inginkan pahala seperti orang yang berjihad di jalan Allah atau orang yang berpuasa atau orang yang mendirikan solat

Nabi SAW bersabda maksudnya Orang-orang yang berusaha dan menolong ibu tunggal dan orang miskin pahalanya seperti orang yang berjihad di jalan Allah atau seperti pahala orang yang mendirikan solat atau seperti pahala orang yang berpuasa.
(Hadis Riwayat Muslim)

10. Adakah kalian ingin mendapat jaminan Nabi untuk masuk ke syurga

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang dapat memelihara mulutnya dan diantara dua pehanya maka aku akan memberi jaminan kepadanya untuk masuk syurga.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

11. Adakah kalian inginkan pahala amalan walaupun selepas mati

Nabi SAW bersabda maksudnya Tiga perkara yang akan berterusan mendapat pahala walaupun seseorang itu meninggal dunia adalah sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat yang diberikan kepada orang lain dan anak yang soleh yang berdoa kepadanya.
(Hadis Riwayat Muslim)

12. Adakah kalian ingin mendapat satu daripada hazanah syurga

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang membaca LAHAULAWALA QUWATA ILLABILLAH dia akan mendapat satu daripada hazanah syurga.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

13. Adakah kalian inginkan pahala seperti orang yang mendirikan solat sepanjang malam

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang solat isyak dan subuh berjemaah dia akan mendapat pahala seperti mereka yang mendirikan solat sepanjang malam.
( Hadis Riwayat Muslim)

14. Adakah kalian inginkan pahala seperti orang yang membaca 13 Al-Quran

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang membaca QUL HUWA ALLAHU AHAD... dia akan mendapat pahala seperti membaca 13 al-Quran.
(Hadis Riwayar Muslim)

15. Adakah kalian ingin menambah pahala dalam timbangan untuk masuk ke syurga

Nabi SAW bersabda maksudnya Dua kalimah yang Allah sangat suka kita membacanya dan sangat banyak pahala untuk memberatkan timbangan kebajikan di akhirat adalah 'SUBHA NALLAH WABIHAM BIHI... ' dan 'SUBHA NALLAH HAL A'ZIM..
(Hadis Riwayat Bukhari)

16. Adakah kalian mahu supaya dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang selalu menghubungkan silaturrahim dia akan dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.
(Hadis Riwayat Bukhari)

17. Adakah kalian mahu dipelihara oleh Allah sepanjang masa

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang sentiasa solat subuh dia akan sentiasa dilindungi oleh Allah. (Hadis Riwayat Muslim)

18. Adakah kalian ingin Allah mengampunkan semua dosa kalian

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang membaca ' SUBHA NALLAH WA BIHAM DIHI.' sebanyak 100x sehari Allah akan mengampunkan dosanya walaupun sebanyak buih dilaut. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

19. Adakah kalian mahu dijauhkan daripada azab api neraka

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang berpuasa satu hari ikhlas kerana Allah dia akan dijauhkan daripada azab api neraka. (Hadis Riwayat Bukhari)

20. Adakah kalian ingin dirahmati oleh Allah

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang membaca satu kali selawat kepada Nabi Muhammad Allah akan memberi sepuluh kali rahmat kepadanya.
(Hadis Riwayat Bukhari)

21. Adakah kalian ingin Allah mengangkat darjat kalian

Nabi SAW bersabda maksudnya Sesiapa yang merendah diri kepada Allah, Allah akan menangkat darjatnya dan memuliakannya. (Hadis Riwayat Muslim)

Sahabat yang dimuliakan,
Marilah kita beramal dengan amal soleh, beribadah dengan ikhlas dan khusyuk kepada Allah SWT, melaksanakan jihad dan kerja-kerja kebajikan di dunia ini semata-mata mencari keredaan Allah SWT. Balasan untuk mukmin yang istiqamah dengan Islam adalah kebaikan di dunia dan kebaikan dihari akhirat dan dijauhi daripada seksaan api neraka. Hayatilah 21 perkara amalan di atas untuk menuju ke syurga Allah SWT.

0 comments: